Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι Θεσσαλονίκη κέντρο | Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ MSc
Δυσανεξία στη Λακτόζη
Ιπποφαές
Ορθόδοξη νηστεία
Η Μεσογειακή Διατροφή & τα οφέλη της
Μεσογειακή διατροφή για αδυνάτισμα και υγεία
Τροφές για υγιές ήπαρ

Ιπποφαές

 

Tι είναι το ιπποφαές;

Το Ιπποφαές είναι ένα από τα σημαντικότερα φυτά των ορεινών περιοχών της Κίνας και της Ρωσίας. Φυτρώνει σε αμμώδη εδάφη και σε υψόμετρο από 1.200 έως 4.500 μέτρα σε ψυχρά κλίματα. Μπορεί όμως να καλλιεργηθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε εύκρατα κλίματα. Πρόσφατα έχει καλλιεργηθεί εκτεταμένα σε πολλά μέρη της βόρειας Κίνας, αλλά και σε άλλες χώρες με σκοπό την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη χρησιμοποίησή του στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύνθεση

Το φυτό εκτιμάται κυρίως για τους καρπούς του. Τα καροτενοειδή που περιέχουν αυτοί, όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη είναι υπεύθυνα για τη χρυσό-πορτοκαλί απόχρωση τους. Οι καρποί επίσης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ φλαβονοειδή και λιπαρά οξέα. Τα κυριότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το ελαϊκό οξύ (ω-9), παλμιτελαϊκό οξύ (ωμέγα-7), παλμιτικό οξύ και λινελαϊκό οξύ (ω-6), λινολενικό οξύ (ω-3).  Υπάρχουν επίσης κορεσμένα έλαια και στερόλες (κυρίως β-σιτοστερόλη)

Αντιοξειδωτική δράση

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ιπποφαές συμβάλει στην καλή υγεία, χάρη στα συστατικά που περιέχει. Οι καρποί του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες του έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν το ανθρώπινο σώμα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Επίσης έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Πού το βρίσκουμε;

Το ιπποφαές καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Στο εμπόριο το βρίσκουμε ως αποξηραμένο φυτό, συμπυκνωμένο χυμό, λάδι για εξωτερική επάλειψη, κάψουλες. Ανάλογα την περίπτωση συστήνεται η κατάλληλη δοσολογία για την  τόνωση και ευεξία του οργανισμού.


Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Εγνατία 96, Θεσσαλονίκη



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

·  Rosch D, et al., Structure-antioxidant efficiency relationships of phenolic compounds and their contribution to the antioxidant activity of sea buckthorn juice, Journal of Agricultural Food Chemistry 2004; 51(15): 4233-4239.

·  Agrawala PK and Goel HC, Protective effect of RH-3 with special reference to radiation induced micronuclei in mouse bone marrow, Indian Journal of Experimental Biology 2002 May; 40 (5): 525-530.

·  Chen Y, et al., Study on the effects of the oil from Hippophae rhamnoides in hematopoiesis, Chinese Herbal Drugs 2003; 26(8): 572-575.

·  Yu Let et al., Effects of Hippophae rhamnoides juice on immunologic and antitumor functions, 1993 Acta Nutrimenta Sinica 15(3): 280-283.

·  Zhang Maoshun, et al., Treatment of ischemic heart diseases with flavonoids of Hippophae rhamnoides, Chinese Journal of Cardiology 1987; 15(2): 97-99.

·  Xiao Z, et al., The inhibitory effect of total flavonoids of hippophae on the activation of NF-kappa ß by stretching cultured cardiac myocytes, Sichuan University Medical Journal 2003; 34(2): 283-285.

·  Cheng J, et al., Inhibitory effects of total flavones of Hippophae rhamnoides on thrombosis in mouse femoral artery and in vitro platelet aggregation, Life Sciences 2003; 72(20): 2263-2271.

·  Xing J, et al., Effects of sea buckthorn seed and pulp oils on experimental models of gastric ulcer in rats, Fitoterapia 2002; 73(7-8): 644-650.

·  Gao ZL, et al., Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study, World Journal of Gastroenterology 2003; 9(7): 1615-1617.

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη @ Copyright 2012 - 2017